Attila blogja

Autók, motorok, csak olyanok, amik engem érdekelnek

Friss topikok

Ilyen még nem volt: elmaszkolt Porsche-t láttam!!!

2008.02.04. 08:00 attilag78

Tegnap végre olyat láttam, amit korábban még soha. Egy még nem szériaállapotban lévő autót. Tudom, mások már sokszor-sokat, de akkor is.

Az alany: Porsche Panamera, metálzöld. Mikor befordult a parkolóba (Németország, A5, 42-es kijárat, Karlsdorf-i pihenőhely), szemből csak azt láttam, hogy valami Porsche, esetleg valami extra TVR. Itt még észre sem vettem az amúgy szembeötlő maszkolást. Ahogy fordult, már egyértelmű volt: 4 ajtó, és a korábbi kémfotókról ismerős vonalvezetés. Ez egy Porsche Panamera...

Annyira megdöbbentem, hogy feleségem azt sem tudta, hogy mi van velem, még a Panamera nevet is elfelejtettem. Persze digitgép nem volt nálunk, csak a telefonom. Ez egyben a legrosszab is az egészben: nem tudtam egy épkézláb képet csinálni. Egy azért van, de az olyan, amilyen...

Porsche Panamera

Kicsit hiányzott belőle a tipikus Porsche-boxer-hang, bár nem mondanám, hogy kellemetlen volt a V8-as dübörgése. Nem kicsit irigyeltem a fiatal srácot, aki vezette az autót, szar lehetett neki...

Ugyanitt, még a Porsche előtt feltűnt egy autószállító kamion, rajta 8 BMW 3er Coupé és Cabrio. Megszámoltuk: a nyolcból hat 335i volt. Szép látvány volt, az egyszer biztos. Érdekes volt, hogy a kamiont kísérte egy 156-as Alfa.

Micra revisited

2007.09.25. 17:30 attilag78

Még februárban írtam a Nissan Micra 350SR-ről. Úgy tűnik, hogy az egyik legismertebb magazint, az evo-t is megérintette a kocsi: tartós tesztbe kezdtek a Micraval, ami a jelenleg legdrágább kocsijuk!

Egy kis ízelítő a bevezetőből, kiemelve a számomra legérdekesebb mondat:

"Several of us are now partially deaf and anyone in the office who’s tried the 350SR has a kind of wired, haunted look on their face. It can be a bit tricky, you see. Think old-school 911, only with a higher centre of gravity and an angrier power delivery. Bloody hell it’s great fun, though."

Kíváncsian várom a folytatást!

BMW Alpina spotting

2007.09.25. 08:30 attilag78

Jártunkban-keltünkben találtuk ezt a járgányt, egy BMW Alpina B10 3.3-at az E39-s BMW-re építve. A gyártó oldala szerint ez a modell az 528i-re épült, 3,3 literes motorja 280 LE-t és 335 Nm-t tud kipréselni magából. A képeken látható példányon kívűl még 360 darabot építettek belőle 1999 és 2003 februárja között.

Egyéb adatokkal nem rendelkezem, de referenciaként említhetem elődmodelljét, a B10 3.2-őt (3152 cc, 260 LE, 330 Nm), ami a sport auto Supertest-jében (1998 április) 8:50 min alatt ért körbe a Nürburgring-Nordschleife-n, és 1:21,3 min kellett a Hockenheimring kis köréhez.

Hát nem szép?

(Igen, a háttérben ott az ST :))


További képek:

BMW Alpina B10 3.3

Enzo spotting

2007.09.25. 08:00 attilag78

Tegnap hazafelé tartottunk, mikor egy körforgalomban megláttam egy autót. Fekete és nagyon lapos volt, azonnal felismertem: egy Ferrari Enzo Ferrari!!! Szinte felkiáltottam, mikor felismertem, még nem volt hozzá szerencsém élőben. Mérgelődtem is, hogy messze vagyunk tőle, mire életem párja megkérdezte, hogy miért nem megyünk utána.

Így is tettünk, és ha már mögötte voltunk, csináltunk is pár képet és két kis videót.

Kedvcsináló:


További képek:

Ferrari Enzo

Videók:Van remény!!!

2007.02.22. 10:05 attilag78

Szinte hihetetlen, hogy a mai világban valamelyik gyár kijöjjön egy olyan modellel, mint a KTM X-Bow. 700 kg, 2 literes Audi TFSI motor 220 lóerővel (később elképzelhető egy 300 pacis verzió is!), természetesen hátsókerékhajtás és opcionális sperrdifi! Csak a lényeg (még szélvédő sincs!), semmi felesleg, és egy - talán szépnek nem nevezhető, de mindenképp - markáns formaterv.

A váltó manuális hatsebességes, de - mivel VW-motorról van szó - lesz DSG-változat is. A futómű profi, a White Power-t szerintem nem kell bemutatni, a fékek Brembo-k. A végsebesség természetesen nem túl nagy, 217 km/h, de itt nem is ez a lényeg. A standard 0-100 km/h gyorsuláshoz a gyári adatok szerint elég 3,9 másodperc, és a fékút 100-ról nulára 33,1 m lesz.

Külön érdekesség, hogy a szénszálas monocoque-ot a Dallara készítette, és mindössze 70 kilót nyom. A kerekek szabadon állnak, mint egy monoposto-nál és dupla háromszög keresztlengőkarokkal csatlakoznak a karosszériához, és - ha jól vettem ki a képekből - pushrod megoldással! Mi ez, ha nem tiszta versenytechnika!!

Szóval van remény, hogy nem halnak ki az igazi autók!

Végezetül egy kép:

954_ktmxbow4_n2


Az albumot itt találjátok.

Mi ez?

2007.02.20. 09:20 attilag78

Tavaly nyáron kaptam le (mobillal) a német A6-os autópályán a dugóban a lent látható autót. Hogy Vágó Istvánt idézzem: Felteszem a foduló utolsó kérdését. Mi ez?

Te is fiam, Brutus

2007.02.14. 15:53 attilag78

A német Motor Klassik oldalán találtam az alábbi cikket:

Te mit csinálnál ha lenne egy közel 47 literes BMW-repülőgépmotorod a garázsban?

Hermann Layher, az Auto und Technik Museum Sinsheim igazgatója fogott egy 1907-es American La France-vázat és belepróbálta a V12-est. Az eredményt pedig Brutus-nak nevezte el...

A story 4 éve kezdődött, amikor Layher talált egy Messerschmitt Me 109 motort. Egy másik gyűjtővel hosszú tárgyalások után elcserélte a Messer motorját egy BMW VI
repülőgépmotorra, amit a 30-as évek elején gyártottak.

Layher a közel 2 méter hosszú motor mőgé tett egy gyümölcsös ládát, amögé pedig egy benzineskannát, majd kijelentette, hogy ezzel autózni fog. Barátai persze a fejüket csóválták :)

De akadtak segítőkész emberek is: egyikük hozta az 1097-es American La France-vázat, egy másikuk megcsinálta a forgó alkatrészeket, egy harmadik pedig a Cohiba-formájú karosszériát.

Technikai adatok hijján az elején senki sem tudta, hogy mekkora is a valódi hengerűrtartalma a motornak. "Ahogy ott állt, egészen ártatlannak nézett ki", mondja Hermann. Maga a motor a BMW gazdaságilag legeredményesebb repülőgépmotorja. 1925-től gyártották és többek között a Heinkel He 9-ben használták (bár ezt a belinkelt Wikipedia-cikkben nem találtam meg). A v12-es különlegessége, hogy 6-6 fő- és mellékhajtókarral rendelkezik (szóljon valaki, ha ferdítettem fordítás helyett), ami akkoriban nagy divat volt, lehetett spórolni a hosszal és tömeggel. Az eredmény: a jobb oldali hengerek lökettérfogata 4 liter, a baloldaliaké 3,82, összesen 46,93!

A BMW tartós teljesítményként 550 LE-t ad meg 1530-as fordulatnál, de a motor rövid ideig a 750 LE-t is eléri (1700/min-nél).

A motort és a háromsebességes La France-váltót egy köztes váltóval kötötték össze, ami mindkét irányba tud forogni. "Nem tudtuk, hogy a főtengely melyik irányba forog", mondta Layher. Hiányzott az önindító, de a múzeumban találtak egyet. Amikor Brutus elkészült, a hajókhoz hasonlóan pezsgővel indították útjára.

Az egyik segítő, Dietmar Gulden lett a sofőr, mert nincs családja :) Amikor a motor elindult, mindenki hátraugrott. Még egy Screaming-Eagle kipufogóval szerelt Harley is szánalmas ehhez képest...

Az igazi fullgázas próbára a speyer-i reptéren került sor, amit már Layher hajtott végre - és ördögi vigyorral az arcán tette ezt.

Indítás, váltó egybe: minden normális. De ami utána történik...
Harmadikban 140 km/h-nál még kipürügnek a kerekek, a gázpedál minden érintésére kitör a lánchajtású hátso tengely. Minden gázfröccs után úgy érzed, hogy kinyitottad Pandora szelencéjét.

Ha mindez nem lenne elég, a hiányzó tűzfal (remélem jól fordítottam) miatt a vezető részesülhet a motorhőben, és a nyitott szelepvezérlés forró olajat köpköd a szemébe. A tavolban feltűnik a kifutó vége, és Hermann fékezni kezd. Csak a hátsó tengely fékezett, a fékerő elhanyagolható, miközben a hátsó tengely újra előzni próbál.

"Helyes döntés volt a kocsit Brutus-nak keresztelni", mondja Hermann. "Ő is meg akarta ölni a főnökét". Itt az ideje kipróbálni, hogy kanyarodik. Brutus-t nem érdekli különösebben, hogy vezetője merre kormányoz. Egy jobbkanyar kijáratában az egyik segítő csak egy gyors ugrással tud elmenekülni az alulkormányzott monstrum elől.

"Az autó veszélyes", mondja Hermann, "veszélyes - mindegy, mit csinálsz vele".

Mégis - elvégre férfiak vagyunk - folytatjuk a próbát, és sofőrt váltunk. De most leég a kuplung, Brutus megsértődött - talán jobb is így. A múzeumban jó helye lesz.

A forráscikk itt található.


brutus01

 


 


 


 


 

Még több kép az albumban.

Kegyetlen és durva...

2007.02.14. 10:55 attilag78

Ennek ugyan semmi köze az autókhoz vagy motorokhoz, de ki kellett raknom. No comment...

Down Under I - V8 másképp

2007.02.12. 15:15 attilag78

Valamiért vonz Ausztrália. Épp ezért - minden rendszert nélkülözve - lesz majd néhány post az ötödik kontinensről autós-motoros témában.

Kezdjük egy motorral. Pár éve olvastam a német PS magazinban egy cikket Alan Cathcart-tól. Ebben még nem lenne semmi különös, hiszen rendszeresen jelennek meg írásai. Persze nem is érdektelen, mert Cathcart az egyik legismertebb újságíró és lehetősége van a gyári versenygépek tesztelésére is, ami ugye keveseknek adatik meg.

A motor ezúttal nem egy versenygép volt, bár a tervezőknek voltak/vannak ilyen ambícióik. Egészen pontosan a Drysdale 750-V8 volt a teszt alanya.

V8?? Igen! A superbike szíve egy 750 köbcentis V8-as motor, hengerenként 4 szeleppel és hatsebességes kazettás váltóval (remélem így hívják magyarul). A fordulatszámmérőn a piros tartomány 17000-nél kezdődik, a versenymotoroknál 19000-es fordulattal számoltak. Az utcai gép teljesítményét 163LE-ben adták meg.
(A tervezőt, Ian Drysdale-t a Moto Guzzi 500-V8, egy az 50-es években készült GP-motor ihlette meg.)

A motort még a Superbike-VB-re tervezték, de amennyire én tudom, nem vettek részt a világbajnokságon vele. Később a MotoGP-éra beköszöntésével tervbe vették egy 22000-ig forgó 990 köbcentis V8-as megépítését, de a vonatkozó oldal alapján ebből sem lett semmi (főleg, hogy a 2007-es idényben már 800 cm3 a felső határ).

Akárhogy is, a Drysdale 750-V8 egy nagyon érdekes koncepció, kár lenne elfelejteni.

Néhány link:
Drysdale Motorcycle Co.
Utcai Drysdale-ek (a 750-V8 is)
MotoGP-projekt

Végezetül néhány kép a Drysdale-oldalról:

drysdale_v8_03Egy Micra a ködös Albionból

2007.02.12. 13:35 attilag78

A német Nissan magazinban bukkantam egy gyöngyszemre, a Nissan Micra 350SR-re. Kép sajnos nincs, de beszkenneltem a cikket, innen és innen lehet letölteni, kicsomagolni és Total Commander-rel egyesíteni. Alább összefoglaltam a cikket, bocsánat a pongyola fogalmazásért, a műfordítói igényesség teljes hiányában készült:

A Nissan Micra 350SR-ben a 350Z 3,5 literes V6-osa van, 310 LE-vel. A Nissan UK csinálta az autót, ami természetesen hátsókerekes, de nem volt egyszerű dolguk. A 2003-as Genfi szalonon kezdődött minden, ott állítottak ki egy sportos Micra-tanulmányt, ami nagyon sikeres volt. A Ray Mallock Limited-et (RML) (ők csinálták az R90C Le Mans porjektet is és a BTCC-ben is Nissan-nal értek el sikereket) bízták meg a kocsi elkészítésével. Először egy kétliteres négyhengeres motort tettek be, ami 265 lovas volt, de ez nem volt elég a Nissan UK-nak. 2005-ben tették be a V6-ost, változtattak az elektronikán, sportvezérműtengelyeket tettek be, megváltoztatták a szívórészt (bocsi, nem tudom, mi a pontos magyar név) és egy Nismo kipufogórendszert tettek fel. Így lett 310 lovas a motor, ami 1250 kg-ot mozgat (szerintem kicsit nehéz lett).


Ezenkívűl behegesztettek egy bukócsővet, ami 30%-kal növelte a karosszéria merevségét, versenyüléseket és ötpontos biztonsági övet is szereltek a kis Micra-ba. Áttételtől függően 0-100-at 5 sec alatt teljesíti és akár 240 km/h-s végsebességre is képes. A motort az utastértől csak egy vékony plexiabalakos fémlemez választja el.

A motor keresztben van, a Murano blokkjára a 350Z hengerfejeit rakták fel. A V6-ost az Almera-ból kivett segédkeret rögzíti és onnan vették át a felfüggesztést, amit kiegészítettek állítható lökésgátlókkal. A fékek brutálisak, elöl 350 mm-es, hátul 300 mm-es belsőhűtéses lyukas
(megint nem tudom, mi a pontos magyar név) féktárcsák vannak mindenhol négydugattyús Brembo-féknyergekkel.

Ezenkívűl még arról regél a cikkíró, hogy milyen jó vezetni, a kormány nagyon direkt és alig van rásegítés, nagyon megy, és simán kidobja a hátulját, ha valaki nem elég ügyes.

Hiába, az angolok őrültek :)))

Update!

Mégis találtam képeket a gépemen, íme:
Csalódás...

2007.02.12. 12:41 attilag78

Nem akartam hinni a szememnek, mikor ezt a Totalcar-cikket olvastam... A korábbi hírekkel ellentétben 20 lóerővel gyengébb lesz a motor és - ami a valódi érvágás - nem összkerékhajtásos!!!

Persze lesz önzáró differencálmű, de azért az mégsem pótol egy rendes négykerékhajtást. Már a 225 ló is nagyon rángatja a kormányt, mit fog akkor a 280 paci csinálni??? Remélem, a Mazda 3 MPS-t reggelire megeszi majd, és erre a sorsra jut az R32-es Golf és az Audi S3 is. Persze a - remélhetőleg Európában is forgalmazandó  - BMW 135i ellen nem nagyon lesz esélye, hacsak a BMW el nem követi ugyanazt a hibát, mint a 130i-vel, és túl lágyra hangolja.

Mindegy, nincs mit tenni, várunk és reménykedünk, hogy egyszer lesz összkerekes utódja az Escort RS Cosworth-nak!

Ui.: A Subaru Impreza WRX-nek szintén 2,5l-es turbós motorja van, csakúgy mint az ST-nek. A WRX 230 lovas, az ST 225, nem hinném, hogy különösebben számítana a menetteljesítmények szempontjából, hogy négyhengeres boxer vagy öt henger sorban adja le a közel azonos telejsítményt (a nyomaték azonos, 320 Nm). Bár a Subaru végsebessége alacsonyabb a Focusénál (230 km/h vs. 241 km/h), a 0-100 km/h-n a WRX majd egy teljes másodpercet ad az ST-nek. Parádés bemutatója egy kiválóan megszerkesztett összkerékhajtásnak!

Megint Dél-Afrika: jobbkanyar egy autópályán - kicsit másképp

2007.01.24. 14:11 attilag78

Dél-Afrika európai szemmel - minden európaisága ellenére - sok furcsaságot tartogat. Az egyik kedvencem egy autópálya-kanyar az R80-on Pretoria és Rosslyn között (a képre kattintva nagyban is látható):Ha az ember jön Pretoria felől (kelet felől), egy sima jobbkanyar helyett ezt a remek hurkot kell teljesítenie. Érdekes módon visszafelé egy szimpla kanyarral megoldották. Hogy mire jó ez? Lehetne például lassítónak felfogni. Ezzel csak az a bibi, hogy a hurok után hegynek felfelé kell menni, ami már önmagában is elég (arrafelé nem az erős turbódízelek dominálnak), lefelé pedig szinte még a gázt is el kell venni, ha valaki nem akarja túllépni a megengedett 120 km/h-s sebességet.

Erős a gyanúm, hogy nem ez volt a valódi indok. Az igazságot persze nem tudom, de egy sejtésem azért van: valószínűleg először egyenesen akarták továbbépíteni az utat nyugat felé, aztán meggondolták magukat.

Ha mégis megijedne valaki ettől a csodától, nyugodtan forduljon meg az elválasztósávon. A helyiek is megteszik, sok helyen már kitaposott utak vannak :)

Akárhogy is volt, én ilyet máshol még nem láttam. Ha valaki tudja a valós okot, ne habozzon megírni!

____________
Kép forrása:
Google Earth

Kattints ide, ha a Google Earth-ön meg akarod nézni a helyet! (Törölni kell a txt-kiterjesztést!)

ST a hóban

2007.01.24. 10:03 attilag78

Ma reggelre néhány centis hó esett le itt Baden-Württembergben (Heidelbergtől nem messze). Persze máshol is, és a rádió szerint közlekedési káosz van. Szerencsére engem nem akadályozott semmi munkába menet, csak nem nagyon lehetett 50 km/h-nál többel menni, igaz nem is akartam :)

Gondoltam, megörökítem a kocsit, ahogy fogadott:

A háttérben a lakhelyem főutcája. A kép készítése előtt még hosszú sorban álltak az autók, gondoltam, szépen fog majd látszani, erre tessék:

Az ST hátulról, havasan (ha jobb időjárási és fényviszonyok lesznek, a mellettem álló Golf Cabrio-t is lekapom rendesen, megérdemel egy külön post-ot):

Alig 30 perccel (normál körülmények között 15 perc) később immár a munkahelyem parkolóházában:

 

Mindörökké bakkie

2007.01.23. 10:35 attilag78

Mi is az a bakkie? 2005 nyarán eltöltöttem pár hetet Dél-Afrikában, ott találkoztam a kifejezéssel: a helyiek így nevezik a pickup-okat, lásd még Wikipedia. Arrafelé hasonló népszerűségnek örvendenek, mint az Atlanti-Óceán másik partján, de itt inkább a kisebbek hódítanak és nem a full size-verziók.

Sokat itt helyben gyártanak, például a Nissan Hardbody-t vagy a Toyota Hilux-ot. Ezekre nem is érdemes több szót vesztegetni, nagyjából megegyeznek az európai verziókkal.

Vannak viszont igazi specialitások!

Opel Corsa Utility:


Elhihetitek, nem vagyok egy bakkie-fan, de sportos verzióban igazán pofásra sikerült, főleg feketében!
A csatolt képek az említett sportos verziót mutatják, ami persze drágább is, de ebből is sok fut az utakon. Szerelik 1.4-es 90 lovas, 1.8-as 107 LE-s benzinessel és 1.7-es 75 lóerős dízellel.
Gyártanak még itt Fiat Strada-t, de ez a jobboldali kormánytól eltekintve pont úgy néz ki, mint Európában. Jelen van persze a Ford is, a Fiesta-ra épült Bantam-mal (1.3l 75 LE, 1.6l  95 LE), és természetesen a VW is a Pickup-pal. Ez nem más, mint a régi Golf I-re épült Caddy a Golf II hűtőrácsával, és egy 1.6-os 82 LE-s benzinmotor hajtja:
Ha már VW, akkor Citi Golf! Igaz, nem bakkie, de mégiscsak egy dél-afrikai specialitás. Mily meglepő, Golf II-es hűtőráccsal szerelt Golf I-es:


Aki ismer, tudja, hogy finoman szólva nem állhatom a Golf-ot, de a Citi Golf VeloCiti változata jól sikerült, ez a csúcsmodell, 1.6-os 100 LE-s (van belőle 1.4-es is). Ennek a változatnak műszerfala már modern kialakítású, de soknak még régi müszerfala van.

A végére hagytam az igazit, a legjobbat! Ez nem más, mint a Nissan 1400 Bakkie. Rengeteget látni belőle, régit-újat egyaránt. Több, mint 30 éve gyártják gyakorlatilag változatlanul. Tudom, ez nem rekord, de nekem ettől föggetlenül nagyon bejön. Hátsókerékhajtású, 1.4-es négyhengeres 64 lovas motor hajta. Ez persze nem biztosít őrült menetteljesítményeket, de ez nem is célja. Vannak, akik ezt máshogy gondolják, innen lehet csemegézni (én is innen vettem a képeket).______________
Képek forrása:

Opel South Africa
VW South Africa
http://datsun1200.com/modules/nsections/index.php?op=viewarticle&artid=83

Az első...

2007.01.23. 09:29 attilag78

Engem is elkapott a blogolási láz. Gondolkodtam, hogy miről is írhatnék, majd leesett: mindig az a nagy szívfájdalmam, hogy jópár, számomra érdekes téma nagyon ritkán vagy egyátalán nem jelenik meg. Ennek ezennel vége, ha más nem, akkor majd én teret adok a saját kedvenceimnek. Hamarosan jelentkezek az első rendes post-tal.